РОЗВИТОК ЛІДЕРСЬКИХ ЯКОСТЕЙ ЯК УМОВА ФОРМУВАННЯ УПРАВЛІНСЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ ЗАПАСУ УКРАЇНИ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Стаття присвячується проблемі розвитку лідерських якостей майбутніх офіцерів запасу як необхідна умова для формування їх управлінської компетентності. Лідерство розглядається як складний психолого-педагогічний феномен, який відрізняється від традиційних командирських якостей.У статті досліджено чинники, які сприяють розвитку лідерських  якостей  у майбутніх  офіцерів запасу в ході навчання у  військових  вищих  навчальних  закладах України (далі - ВВНЗ) та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти (далі – ВНП ЗВО).  Зокрема, акцентується увага на ролі лідерських якостей у формуванні управлінської компетентності  громадян України, які навчаються за програмою підготовки офіцерів запасу. Розглядається питання підвищення якісних професійних характеристик та ролі  викладацького  складу кафедр (факультетів) військової підготовки з урахуванням наявності бойового досвіду та педагогічної майстерності. Автори наголошують, що сучасна військова підготовка потребує нових підходів, орієнтованих на розвиток лідерських якостей у курсантів військових навчальних закладів, що сприяє їхньому успішному управлінню підрозділами. Досліджено суперечності між традиційними формами підготовки офіцерів та сучасними вимогами до лідерства. Визначено ключові компоненти управлінської компетентності: мотиваційний, когнітивний, функціональний та особистісний, а також акцентовано на важливості розвитку навичок управління собою, підлеглими та командою. Підкреслено важливість фізичної підготовленості офіцерів, що сприяє їхньому авторитету серед підлеглихСутність вищевикладеного зводиться до постулату, що офіцер, як керівник з одного боку відповідає за дотримання статутних міжособистісних взаємин в колективі військового підрозділу, як бойової одиниці, а з іншого – як справжній лідер регулює неформальні стосунки підлеглих воїнів з урахуванням їхніх індивідуально-психологічних та фізичних особливостей. Мета такої відповідальної діяльності – ефективність та функціональність підпорядкованого підрозділу у виконанні повсякденних навчально-бойових та бойових завдань військової служби.
Keywords: військова діяльність; лідерські якості; військові вищі навчальні заклади України; підготовка офіцерів запасу; якість підготовки; управлінська компетентність; російсько-українська війна