ФІЗИЧНА ТЕРАПІЯ ПРИ СКОЛІОЗІ У ПІДЛІТКІВ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Сколіоз – це одне з найпоширеніших захворювань опорно-рухової системи, яке характеризується викривленням хребта, що супроводжується його ротацією навколо власної осі. Це захворювання часто діагностується у підлітковому віці, коли організм зазнає інтенсивного фізичного розвитку. На сьогодні сколіоз визнано однією з актуальних проблем здоров’я підростаючого покоління, оскільки з кожним роком збільшується кількість дітей та підлітків, у яких діагностують цю патологію. Така тенденція ставить на порядок денний необхідність пошуку нових підходів до корекції стану здоров’я та профілактики подальшого прогресування захворювання. Фізична терапія є одним із ключових методів як лікування, так і профілактики сколіозу, особливо у підлітків, оскільки саме в цьому віці розвиток опорно-рухової системи зазнає значних змін. Основна мета фізичної терапії при сколіозі полягає не лише у корекції вже існуючого викривлення хребта, а й у попередженні його подальшого прогресування. Одним з основних завдань фізичної терапії є навчання пацієнтів правильної постави та правильного рухового стереотипу в повсякденній діяльності, що суттєво знижує навантаження на хребет. Вправи, спрямовані на зміцнення м'язів тулуба та живота, а також робота над стабілізацією тазу, сприяють поліпшенню м'язової координації. Це допомагає не лише коригувати деформацію, але й значно покращує витривалість та рухливість тіла. Крім цього, фізична терапія не обмежується лише виправленням деформації хребта. Важливою її метою є також поліпшення загального стану здоров'я пацієнта. Це передбачає підвищення фізичної активності, що сприяє зміцненню серцево-судинної системи, покращенню обміну речовин, а також підтримці нормальної роботи імунної системи. Фізична активність стимулює організм до відновлення та сприяє його зміцненню, що є важливим для загального розвитку підлітка. Важливо, щоб усі заняття проводилися під контролем кваліфікованого фізичного терапевта, який зможе правильно підібрати необхідні вправи. Такий підхід забезпечує ефективність лікування, безпеку виконання вправ і сприяє тривалому результату.
Keywords: викривлення хребта; консервативні методи; корекція постави; опорно-руховий апарат; м'язовий корсет