РОЛЬ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ПРИ АДАПТАЦІЇ СТУДЕНТІВ – ПЕРШОКУРСНИКІВ ДО УМОВ НАВЧАННЯ У ЗВО (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
У статті висвітлено проблема адаптації студентів-першокурсників до умов вищої школи. Ця проблема є однією з нагальних проблем і дотепер залишається традиційним предметом дискусій науковців. Відомо, що адаптація студентської молоді до сучасного життя ‒ це складний, багатогранний та довготривалий процес, що вимагає залучення різних резервів молодого організму, який ще повністю не сформований у студентів, які поступили на I курс у заклад вищої освіти.Аналізуючи опрацьовані наукові джерела нами вивчено навчально-методичну, науково-методичну, методологічну літературу, науково-дослідні роботи, програмні документи, здійснено систематизацію даного матеріалу.Мотивація є одним з основних джерел активності студентів початкових курсів. Вона надає процесу фізичного виховання спрямованість на певний вид діяльності і значущу цінність. Тому формування фізичної культури майбутнього спеціаліста – це насамперед проблема виховання у студентів мотиваційного ставлення до неї.Аналізуючи формувальну й виховну практику у закладах вищої освіти ми бачимо, що існує проблема формування позитивного й активного ставлення студентів I курсів до навчальної дисципліни «Фізичне виховання». Негативне ставлення студентів до відвідування занять з фізичного виховання, що досягає в Україні масштабу загальноприйнятості, деструктивно впливає на загальний стан їхнього здоров’я, на рівень фізичного розвитку та фізичну підготованість студентів до життєдіяльності. Науковці вбачають, що оптимізація навчального процесу з фізичного виховання студентів у закладі вищої освіти є одним із шляхів його удосконалення. Цей процес неможливий без урахування психофізіологічних можливостей студентів.
Keywords: фізичне виховання; адаптація; студенти; психологічні якості; заклади вищої освіти; здоров’я; профілактика; рухова активність