ПОРІВНЯННЯ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ ВОДНИХ РЯТУВАЛЬНИКІВ СІЛЬСЬКОЇ ТА МІСЬКОЇ МІСЦЕННОСТІ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Робота носить дослідницький характер. Метою було визначити рівень фізичного розвитку та рухових якостей учнів 10-11 років із двох різних середовищ: сільського та міського. Фізичний розвиток визначали за зростом і вагою. Розраховано індекс Рорера та використано типологічну систему Кречмера. Для оцінки рівня фізичної підготовки використовувався міжнародний тест фізичної підготовки. Результати тестування свідчать про те, що жінки з сільської місцевості показали вищий рівень фітнес тестів, ніж дівчата з міста. Проте у випадку з хлопцями тести показали схожий рівень тренованості. Після підрахунку результатів всі групи були в межах середньої фізичної підготовленості. Проте отримані бали дозволили зробити висновок, що як жінки, так і чоловіки з села мають кращу фізичну підготовленість, ніж їхні однолітки з міста. Метою фітнес-тесту є об’єктивна оцінка розвитку моторики, загальної працездатності та фізичної підготовки, а також технічних навичок. Такі тести можна використовувати індивідуально та в групах. Їх можна виконувати в будь-якому віці. Тести розроблені в основному для рятувальників 18-25 років, оскільки більшість рятувальників працює саме в цій віковій категорії.
Keywords: фізичний розвиток; фізична підготовленість; міське середовище; сільське середовище; моторика; рятувальник