ОЗДОРОВЧИЙ БІГ У ПРОЦЕСІ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ КУРСАНТІВ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
У сучасному світі, де темп життя стає дедалі інтенсивнішим, питання збереження здоров'я та фізичної активності набувають особливої актуальності. Серед різних форм фізичного виховання особливе місце займає оздоровчий біг, який є одним із найбільш доступних та ефективних методів підтримки здоров'я і фізичної форми.Фізична підготовка курсантів – це педагогічно спрямований процес забезпечення спеціалізованої фізичної підготовленості до професійної діяльності із специфічними характеристиками. Фізичне виховання курсантів є важливою складовою освітнього процесу у вищих навчальних закладах системи МВС, спрямованою на формування гармонійно розвиненої особистості, здатної до професійної діяльності в умовах високої інтенсивності навантажень. Оздоровчий біг, як частина фізичного виховання, сприяє розвитку витривалості, зміцненню серцево-судинної системи, поліпшенню психоемоційного стану та загальному підвищенню рівня фізичної підготовленості курсантів.Оздоровчий біг – специфічний засіб для тренувального впливу, який важко замінити іншими фізичними навантаженнями. Він є найпростішим видом циклічних вправ. У статті розкриваються принципи організації оздоровчого бігу у процесі фізичного виховання. Незважаючи на очевидні переваги оздоровчого бігу, залишається актуальним питання щодо його впровадження в навчальні програми. Дослідження, проведені в цій галузі, показують, що регулярні заняття бігом позитивно впливають на фізичний стан курсантів, проте методологічні аспекти та оптимальні умови для інтеграції оздоровчого бігу в освітній процес потребують подальшого вивчення. Метою цієї статті є аналіз впливу оздоровчого бігу на фізичний стан курсантів, розробка методичних рекомендацій щодо його впровадження в систему фізичного виховання, а також визначення оптимальних умов для досягнення максимального оздоровчого ефекту.Таким чином, дослідження ролі оздоровчого бігу у фізичному вихованні курсантів є важливим кроком на шляху до підвищення ефективності фізичної підготовки в умовах сучасних освітніх закладів, а також формування у молодого покоління культури здорового способу життя.
Keywords: оздоровчий біг; здоров'я; курсанти; вплив бігу на організм; самостійні заняття