ЕФЕКТИВНІСТЬ РЕАБІЛІТАЦІЙНОЇ ІГРОВОЇ СИСТЕМИ У ФІЗИЧНІЙ ТЕРАПІЇ ПАЦІЄНТІВ ПІСЛЯ ІШЕМІЧНОГО ІНСУЛЬТУ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
На сьогоднішній день в Україні, як і в інших країнах світу, є тенденція до зростання кількості неврологічних захворювань, в структурі яких гостре порушення мозкового кровообігу є найбільш актуальним та соціально значущим. Мета дослідження: визначити ефективність реабілітаційної ігрової системи у ерготерапії пацієнтів після ішемічного інсульту. Методи дослідження: теоретичний аналіз та узагальнення науково-методичної  літератури, функціональні тести оцінювання пацієнтів (MOCA, Фугл-Мейер, Box&blocks, 9 hole peg test), педагогічний експеримент, методи математичної статистики. Результати роботи. Результат тестування пацієнтів за Монреальською шкалою оцінки когнітивних функцій достовірно поліпшився упродовж дослідження на 9,65 балів (p < 0,001) у пацієнтів з ішемічним інсультом. Упродовж дослідження показники тесту Фугл-Мейра достовірно поліпшилися на 21,42 бали (p0,05).Висновки. Таким чином, ігрові реабілітаційні системи є ефективними інструментами для поліпшення моторних функцій, координації та когнітивних процесів у пацієнтів з ішемічним інсультом. Вони також можуть забезпечити нові можливості для дослідження моторного навчання та нейропластичності в контексті реабілітації.
Keywords: інсульт; верхня кінцівка; ігрова реабілітаційна система; фізична терапія