ДИНАМІКА ПОТУЖНОСТІ ПЕДАЛЮВАННЯ ВЕЛОСИПЕДИСТІВ У КОМАНДНІЙ ГОНЦІ ПЕРЕСЛІДУВАННЯ НА 4 КІЛОМЕТРИ У ЧОЛОВІКІВ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
У статті проведено дослідження потужності педалювання велосипедистів — трековиків у командній гонці переслідування на 4 кілометри.  Проаналізовано літературні джерела досліджень останніх років які були проведені у цьому напрямку. Ми стикнулися з браком інформації про потужність педалювання велосипедистів трековиків на кожному колі командної гонки переслідування на 4 кілометри.  Метою даного дослідження було визначення динаміки прояву потужності педалювання кожного з чотирьох велосипедистів під час командної гонки переслідування на 4 кілометри. Характерною особливістю нашої дослідницької роботи є дослідження не стільки середньої потужності педалювання велосипедистів — трековиків на дистанції командної гонки 4 кілометри, а визначення потужності педалювання на кожному колі в залежності від позиції, в конкретний момент їзди велосипедиста. На основі даних про потужність педалювання кожного спортсмена в залежно від поточної позиції перебування було описано потужність педалювання на кожному колі командної гонки переслідування на 4 кілометри. Проаналізовано та охарактеризовано важливість кожної з чотирьох позицій велосипедистів у командній гонці переслідування на 4 кілометри. Надані рекомендації для практичного застосування результатів даної дослідницької роботи тренерами та спортсменами у процесі підготовки та розставлення велосипедистів на старті командної гонки переслідування у велосипедному спорті на треку.
Keywords: велосипедний спорт; велотрек; потужність педалювання; наукові дослідження; командна гонка переслідування 4 кілометри