ЕФЕКТИВНІСТЬ ПРОГРАМИ УДОСКОНАЛЕННЯ ШВИДКІСНО СИЛОВИХ ЗДІБНОСТЕЙ БОКСЕРІВ НА ЕТАПІ СПЕЦІАЛІЗОВАНОЇ БАЗОВОЇ ПІДГОТОВКИ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Швидкісно силові здібності є провідними для досягнення високих результатів у сучасному боксі. Разом з тим, підбір ефективних стратегій розвитку швидкісно силових здібностей у боксерів на етапі спеціалізованої підготовки досліджено недостатньо. У зв’язку з цим, метою дослідження є вивчення ефективності програми вдосконалення швидкісно силових здібносте боксерів на етапі спеціалізованої підготовки. Методи дослідження: теоретичний аналіз та узагальнення даних у науковій та методичній літературі, педагогічне спостереження, методи вивчення рівня розвитку фізичних якостей (хронодинамометрія, метод контрольних вправ), педагогічний експеримент, методи математичної статистики. Результати. За допомогою аналізу даних науково методичної літератури розроблено тренувальну програму, основними засобами розвитку швидкісно-силових здібностей  були - метод повторної вправи з використанням ненасичених обтяжень та з обмеженою кількістю повторень (до відмови), метод повторних тренувань з максимальними та близькими до максимальних зусиллями для створення максимальної м'язової сили та розвитку вибухової сили, метод ізометричних зусиль для розвитку сили в статичному стані, виконання максимально сильних проте повільних ударів у серіях спуртів (5 спуртів*2 хв), поступове – до 3 спуртів по 2 хв наростання швидкості (темпу) та деяке зниження сили ударів (у такому режимі – 3 спурти по 2 хв). З часом – максимально можливе виконання темпу ударів та збереження їх сили, колове тренування, яка має комплексний вплив на низку м'язових груп. Вправи виконувалися на станціях і підбираються таким чином, щоб кожна серія працювала на різні групи м'язів.  Другий підхід вдосконалення швидкісно силових здібностей боксерів полягав у розвитку внутрішньої та міжм’язевої координації. Враховувалися індивідуальні особливості боксерів, вплив вправ на них, коригування навантаження з урахуванням індивідуальних особливостей та реакції на запропоновані вправи. Основною умовою було виконання рухів з дотриманням їх координаційної структури і зі швидкістю, що дорівнює виконанню ударів під час змагальної діяльності або швидше. Підбір вправ для вдосконалення швидкісно силових здібностей боксерів на етапі спеціалізованої базової підготовки з урахуванням індивідуальних особливостей боксерів (підбір обтяжень та кількості повторень, інтервальні навантаження), мали позитивний вплив на рівень розвитку швидкісно силових здібностей боксерів. Показники виконання вправ, які характеризують рівень розвитку загальної та спеціальної швидкісно силової підготовки, мали статистично значущі покращення у боксерів експериментальної групи у порівнянні з показниками до експерименту, та з показниками боксерів контрольної групи після експерименту. Це свідчить про ефективність запропонованих вправ, які сприяють удосконаленню рівня швидкісно силових здібностей боксерів на етапі спеціалізованої базової підготовки.
Keywords: бокс; швидкість; сила; фізичні якості; етап спеціалізованої базової підготовки