РЕАБІЛІТАЦІЯ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ З ПОСТІЙНИМ ФІЗІОЛОГІЧНИМ СТРЕСОМ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Метою даної статті є визначення особливостей психосемантики учасників бойових дій з різними видами військового стресу: мається на увазі постійний фізіологічний стрес учасників бойових дій з посттравматичним стресовим розладом; показати етапи та механізми реабілітації учасників бойових дій з постійним фізіологічним стресом. Методи дослідження. Для розв’язання поставлених у роботі завдань використовувалися такі теоретичні методи дослідження: категоріальний, структурно-функціональний, аналіз, систематизація, моделювання, узагальнення. Експериментальним методом є метод організації емпіричного дослідження. Результати дослідження. Доведено, що психологічна і психофізіологічна реабілітація комбатантів послуговується такими основними завданнями, як: виявлення та діагностика психічних розладів у військовослужбовців; термінова евакуація комбатантів з поля бою, якщо вони зазнали психотравматизації; відновлення розладів (або цілком втрачених) психічних функцій; корекція самосвідомості, самооцінки і самопочуття військовослужбовців, які отримали деякі психічні розлади та певні фізичні каліцтва. Висновки. Показано, що досить-таки широке застосування психологами військових частин та командирами підрозділів на практиці психологічної та психофізіологічної реабілітації комбатантів, які отримали бойову психічну травму, знайшли такі засоби, методи та техніки: аутогенні техніки (передбачають виконання прийомів психічної саморегуляції, впровадження занять із аутотренінгу, медитації та ін.); психофізіологічні методи (техніки  глибокого сну, відпочинку, вживання якісної їжі, великої кількості води, приймання душу, використання польової лазні); організаційні засоби (встановлення чіткого режиму роботи і відпочинку, залучення військовослужбовців до активного бойового навчання, несення служби, збереження військової форми одягу); медикаментозні засоби (вживання седативних препаратів, транквілізаторів, антидепресантів, ноотропів, психостимуляторів, фітотерапії, вітамінотерапії та ін.); психотерапевтичні техніки та методи (використання індивідуальної та групової раціональної психотерапії, музико-, бібліо-, арт-, натуротерапії та ін.).
Keywords: психолого-фізіологічна реабілітація; постійний фізіологічний стрес; психосемантика видів військового стресу; бойова психічна травма; корекція самосвідомості