РОЛЬ БЕЗПЕЧНОГО ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА У ФОРМУВАННІ ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
В статті розглядаються питання освітньої політики держави для забезпечення гарантій прав здобувачів освіти на досягнення якісної освіти за умови психологічної та фізичної безпеки. Показано, що комфортність і безпека освітнього середовища закладу освіти забезпечуються єдністю дій усіх учасників освітнього процесу. Проаналізовано, що у всьому світі широко обговорюється тема здоров’я молоді. Розглянуто, що педагоги не залишаються осторонь проблеми формування основ здорового способу життя. Закон України «Про освіту» серед основних принципів державної політики в галузі освіти проголошує «пріоритет ... життя та здоров’я людини» і встановлює, що заклад освіти несе відповідальність за життя та здоров’я здобувачів освіти під час освітнього процесу і створює умови, що гарантують охорону та зміцнення здоров’я здобувачів освіти.Визначено здоров’язбережувальне освітнє середовище як сукупність управлінських, організаційних, навчальних та оздоровчих умов, спрямованих на формування, зміцнення та збереження соціального, фізичного, психічного здоров’я здобувачів освіти, педагогів на основі психолого-педагогічних та медико-фізіологічних засобів та методів супроводу освітнього процесу, профілактики факторів ризику, реалізації комплексу міжвідомчих заходів щодо створення соціально-адаптованого освітнього середовища.Акцентовано, що підготовка майбутнього вчителя до розробки і створення здоров’язбережувального освітнього середовища в закладі освіти передбачає забезпечення умов для формування їхньої здоров’язбережувальної компетентності на основі традиційних та інноваційних технологій, що забезпечують збереження здоров’я учнів.Розкрито, що інтегрована характеристика педагогічної діяльності педагога охоплює не тільки його професійні особливості, але й забезпечує впровадження здорового способу життя, зміцнення здоров’я учасників освітнього процесу та формує в них ціннісного ставлення до здоров’я та здорового образу життя. Сформована здоров’язбережувальна компетентність є складником структурованої системи професійних компетентностей  педагога.
Keywords: здобувачі освіти; педагоги; освітній процес; освітнє середовище; безпечне освітнє середовище; здоров’язбережувальне освітнє середовище; здоров’язбережувальна компетентність