(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
В онтологічному сенсі модерн - це спосіб існування когось або чогось. Модерн у праксеологічному сенсі - це галузь наукових досліджень, яка займається методами всіх цілеспрямованих людських дій. Модерн в аксіологічному сенсі - це наука про цінності. Якщо фізична активність піддається поглибленому дослідженню та аналізу, то в онтологічному сенсі, як наслідок потреб, вона характеризується чітким дуалізмом. З одного боку, фізична активність покращує фізичну форму людини і зміцнює організм, а з іншого - викликає ріст і регенерацію нейронів, що покращує інтелектуальні процеси, тобто сприйняття людини. Тільки поєднання фізичної активності та навчання може дати очікувані освітні результати на будь-якому рівні освіти. З прагматичної точки зору, чітко визначеною метою фізичної активності є спортивний результат окремої людини або команди. Це часто призводить до використання тренувальних методів або допомоги зовнішніми засобами, тобто хімічними речовинами, а також медичними та харчовими продуктами, які використовують біологічні форми, наприклад, переливання крові. Наслідки такі: з аксіологічної точки зору, фізична активність спрямовує дії на виключення всіх інших цінностей, окрім успіху. Успіх створює реальність, породжується міждисциплінарними питаннями з можливістю порушення здоров’я людини в ім’я ідеї перемоги понад усе. Такий успіх може призвести до дегуманізації спорту та дегуманізації людини. Поняття гуманізму та чесної гри поступово втрачається. Вищезазначені питання формують основу дослідження, яке стає дослідницьким викликом.