(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Ампутація нижньої кінцівки є серйозною психоемоційною травмою, з серйозними функціональними, психологічними і соціальними наслідками для пацієнта, які впливають на тривалість і якість його життя. На жаль, в результаті бойових дій, які відбуваються в Україні кількість ампутованих невпинно зростає. До зазначених проблем, пов’язаних з ампутацією кінцівок, серйозним і досі невирішеним питанням є лікування фантомного болю, який слабо піддається фармакологічній терапії та іноді робить життя ампутованих нестерпним. Метою дослідження було проаналізувати вплив дзеркальної рухової терапії і фантомної моторики на зменшення інтенсивності фантомних болів в ампутованих кінцівках. Матеріали і методи. В роботі були застосовані методи теоретичного (узагальнення матеріалів науково-методичної літератури по тематиці дослідження, аналіз тематичних досліджень) та практичного рівнів дослідження (розроблення методики проведення дзеркального і фантомно-моторного дослідження, підбір лікувальних вправ для їх проведення, встановлення часових термінів для зазначеного лікування). Результати роботи. До експериментального дослідження було долучено 16 пацієнтів зампутаціями нижніх кінцівок на рівні стегна і гомілки – 1,5-2 роки тому, з сильними і дуже сильними фантомними болями. Пацієнтів, шляхом випадкового відбору було рівномірно поділено на дві групи – контрольну і основну. Пацієнти контрольної групи лікувались за звичною в даному закладі реабілітаційною програмою – виконання фізично-терапевтичних вправ, масаж, фізіотерапевтичні процедури. Основна група – на додаток до зазначеної терапії додатково займались експериментальними методами, які ми запропонували для подолання фантомних болів – дзеркальною гімнастикою і фантомною моторикою. Усі деталі проведення педагогічного експерименту були узгоджені з членами реабілітаційної команди і пацієнтами. Експеримент тривав протягом місяця (4-х тижнів), в ході якого проведено три тестові заміри інтенсивності проявів у пацієнтів фантомного болю (на початку експерименту, через 2 тижні і через 4 тижні – після закінчення експерименту). Визначення інтенсивності больових проявів проводилось за двома шкалами: за 10-ти бальною візуально-аналоговою шкалою болю; і за 8-ми бальною поведінковою больовою шкалою. Результати. Через 4 тижні експерименту, за суб’єктивними проявами (дані за візуально-аналоговою таблицею № 2) інтенсивність фантомних болів у пацієнтів основної групи знизилась на 38,9 %, проти 17,5 % в контрольній (різниця 21,4 %), а за об’єктивними відчуттями (таблиця № 3) відповідно на 41 %, проти 14, 3 (різниця 26, 8 %). Висновки. Фізична, психологічна і соціальна адаптація пацієнтів з фантомними болями після ампутації нижніх кінцівок є багатогранним і складним процесом. Оскільки надійних методів подолання фантомного болю після ампутації немає, необхідно продовжувати дослідження різних аспектів цієї проблеми. Перспективним напрямком боротьби з фантомними болями, на нашу думку є широке застосування різних засобів фізичної терапії, в першу чергу нейропсихологічного спрямування, а саме – дзеркальної рухової терапії і фантомної моторики.