(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
В статті проаналізовано зміст технологій фізичного самовдосконалення студентів, що успішно використовувались під час дистанційного навчання в період дії карантинних обмежень Covid-19. Авторами розроблена нова технологія «Шлях самостійного фізичного удосконалення», яка ґрунтується на перевагах фітнес-програми «Шлях до здорового життя». Нова технологія доповнена двома змістовими модулями та має значно більшу кількість фізичних вправ, які можна виконувати як в приміщенні, так і на свіжому повітрі, одноосібно або у складі групи. У дослідженні прийняли участь 476 студентів (229 жінок, 247 чоловіків) з чотирьох вищих навчальних закладів. Мета статті - дослідження ефективності фітнес технології «Шлях самостійного фізичного удосконалення» на розвиток рухових здібностей та функціональних показників стану здоров’я студентів під час дистанційного навчання. Методи дослідження включали: аналіз наукових та методичних джерел, опитування, педагогічний експеримент, педагогічне спостереження, метод експертної оцінки, методи дослідження показників функціонального та фізичного стану студентів, порівняльний аналіз, методи математичної статистики. Результати проведеного експерименту показали, що з шості досліджуваних показників функціонального стану студентів покращення відбулось у чотирьох показниках, інші залишились на попередньому рівні. З сьомі показників розвитку рухових здібностей покращення відбулось у трьох показниках, інші залишились на попередньому рівні. Висновки. Технологія «Шлях самостійного фізичного удосконалення» здійснює позитивний вплив на розвиток рухових здібностей та функціональних показників стану здоров’я студентів і може впроваджуватись під час дистанційного навчання.