(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Важливою проблемою сучасної педагогіки вищої школи є формування фахівців високої кваліфікації будь якої галузі людської діяльності. Фізична підготовка є важливою складовою системи підготовки курсантів закладів вищої освіти у секторі безпеки та оборони. Для майбутніх офіцерів-прикордонників фізична підготовка є основою їхньої професійної діяльності, їй приділяється першочергова увага під час навчання. Аналіз способів та можливостей подальшого розвитку особистості може відбуватися в межах нових підходів у галузі освіти, на дослідження яких вчені з різних країн спрямовують свої зусилля. Окрім традиційних освітніх концепцій, що вже отримали визнання, проводиться пошук нових підходів та концепцій. Останнім часом активно розвивається новий науковий підхід – акмеологія, яка розглядає розвиток як постійне удосконалення, а його результат – досягнення особистості та суспільства. Акмеологія, походить від грецького «акме» – вершина, найвища точка чого-небудь. Це відносно нова наукова галузь, яка включає в себе комплекс наукових дисциплін, що досліджують людину в процесі її саморозвитку, самовдосконалення та самовизначення в різних сферах життя та самореалізації. Цей новий аспект наукового дослідження вимагає перегляду традиційних уявлень про розвиток людини, акцентуючи увагу на ролі та значенні зрілої особистості в сучасних умовах. У зв’язку цим доцільно розглянути можливості даного підходу до вдосконалення фізичної підготовки курсантів.