(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
У статті розглянуто актуальні питання зміни традиційної парадигми навчання майбутніх фахівців мистецьких дисциплін в Китайській народній республіці в епоху штучного інтелекту. Штучний інтелект є логічним продуктом стрімкого розвитку інформаційних та передових комп’ютерних технологій, що охоплює різні міждисциплінарні предмети, зокрема, музичні дисципліни, додаючи нові сучасні елементи та можливості, що значно оптимізує процес навчання майбутніх фахівців музичних дисциплін у закладах вищої освіти. Представлено вітчизняну законодавчу нормативну базу з регулювання штучного інтелекту в Україні. У статті розкрито основні поширені типи штучного інтелекту: класичний, машинне навчання, штучна нейронна мережа, глибоке навчання. Схарактеризовано популярні технології штучного інтелекту: обробка природної мови, розуміння мови, розпізнавання та обробка фотографій, незалежні посередники, оцінки поведінки людей, прогнозування, технічна творчість. Доведено, що поєднання аудіовеликих даних, віртуальної реальності, штучного інтелекту дозволяє реалізувати функцію пошуку музичної інформації, сприяє появі інтелектуальних електронних музичних інструментів, оцифруванню звукових сигналів, які легко зберігати та поширювати. Зроблено висновок про те, що сучасні технології та ера штучного інтелекту суттєво змінюють традиційну парадигму навчання майбутніх фахівців мистецьких дисциплін. Цінний досвід накопичено китайськими закладами вищої освіти, у яких здійснюється підготовка таких фахівців, що може бути імплементовано у практику вітчизняних закладів вищої освіти. Перспективи подальших досліджень полягають у вивченні етичних проблем щодо використання штучного інтелекту в музичній освіті.