(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
У статті охарактеризовано особливості реалізації принципу свідомості й активності який полягає перш за все в тому, щоб забезпечити глибоке розуміння мети занять, які проводяться, розкрити перспективну лінію удосконалення, зробивши її внутрішньою потребою кожного учня. Також зазначено що важливе місце в реалізації даного дидактичного принципу має навчання учнів свідомому управлінню руховою діяльністю. Для того застосовують спеціальні вправи, які допомагають точно оцінювати просторові, часові і силові параметри рухів. Вони розвивають в учнів здібність до свідомого аналізу власних рухів, підвищують об’єктивність їх самооцінки і покращують самоконтроль за якістю виконання рухових дій. Вчитель має довести до свідомості учня не тільки те, що і як виконувати, але і чому пропонується власне та, а не інша вправа, чому необхідно дотримуватись тих, а не інших правил її виконання. Будь-який навчальний процес є ефективним лише тоді, коли викликає і організовує психічну і фізичну активність учнів. Тому саме принцип свідомості і активності покликаний для того, щоб активізувати учнів на уроках фізичного виховання, зняти з них психологічну напругу. Він повинен широко застосовуватися у фізичному вихованні. Якщо вчитель проігнорує цим принципом або не знає його, то до тих пір учні не зрозуміють і не побажають займатися фізичною культурою з метою самовдосконалення, самоствердження, зміцнення здоров’я. Матеріали дослідження можуть бути використані у освітньому процесі закладів освіти при викладанні фахових спортивних та методичних дисциплін, спецсемінарів для професійної підготовки бакалаврів фізичної культури, для підготовки майбутніх фахівців до фізкультурно-оздоровчої діяльності; у процесі подальшого розвитку стратегій формування фізичної культури студентів в період реформування освітньої системи України. Водночас теоретичний аналіз наукових досліджень свідчить, що проблема підготовки майбутніх фахівців ще не достатньо досліджена в педагогічній теорії, а тому не знайшла належного відображення в практичній діяльності навчальних закладів.