(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
В статті проаналізовані ігри кращих волейбольних команд Чемпіонату України у сезоні 2022-2023 років. Загальна кількість ігор (n=20). Надана експертна оцінка результатів втручання головного тренера в тактичні дії команди під час тайм-аутів (n=207); ефективності замін гравців (n=438); використання відео повторів (n=171). Мета – проаналізувати можливості головного тренера впливати на тактичні дії волейбольної команди під час змагань. Встановлено, що тренер професійної волейбольної команди корегує тактичні і технічні дії гравців під час змагань в залежності від ігрової ситуації та дій суперника. Він має право проводити заміни гравців, брати тайм аути та вимагати від суддів відео повтори спірних епізодів гри. Своїми діями головний тренер впливає на темп гри, емоційне та психологічне налаштування гравців. Він використовує штучно створені паузи в грі для надання тактичних настанов та порад щодо дій гравців у складних епізодах. Використання тайм-аутів у професійному волейболі є одними з найбільш ефективних засобів оперативного управління командою. Під час тайм аутів головний тренер корегує тактичні моделі дій гравців волейбольної команди. Найчастіше він акцентує увагу на зміні схеми взаємодії гравців, визначенні особливостей розташування волейболістів під час складних подач суперника; доведення до гравців особливостей організації дій у захисті та нападі. Встановлено, що у 63,3 % увага головного тренера волейбольної команди акцентується на організації дій у захисті, у 35,3 % на ефективному завершенні атакуючих дій. Заміни гравців найчастіше проводяться з метою зміни тактичної моделі гри команди і проводиться з метою: урізноманітнення тактичних дій команди; вирішення окремих ігрових епізодів на свою користь; отримання додаткових тактичних пауз у грі. Відео перегляд спірних епізодів гри проводяться з метою зміни рішення суддів. Встановлено, що позитивне рішення мають 29,82 % відео переглядів. Використання системи відео повторів позитивно впливає на об’єктивність прийняття суддівських рішень.