(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
Правильне харчування є одним із багатьох факторів, що впливають на спортивні успіхи. Також важливі регулярні тренування, правильна регенерація та турбота про загальне здоров’я. Харчові звички у спортсменів важливі для досягнення оптимальної фізичної працездатності та підтримки відновлення організму. Спортсмени повинні забезпечувати організм потрібною кількістю калорій і поживних речовин, щоб задовольнити підвищені потреби в енергії. Правильно збалансоване харчування - такі поживні речовини, як білки, вуглеводи та жири, повинні надходити в правильних пропорціях. Крім того, підтримання гідратації має вирішальне значення для спортсменів, які повинні пити достатню кількість води до, під час і після тренування, щоб компенсувати втрату рідини під час тренування. Гравці часто сплять занадто мало, що негативно позначається на прогресі тренувань, вони мають шкідливі звички зволоження, що також сприяє гіршим результатам і поганому самопочуттю. Автори цього дослідження на XVIІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Моделювання та інформаційні технології у фізичному вихованні та спорті» у Львівському державному університеті фізичної культури імені Івана Боберського (21-23 вересня 2023 р.) – представлені в панелі: Моделювання об’єктів і процесів у біологічних і природних системах – дві тези, в яких представлені пілотні наукові дослідження: 1) Харчові звички спортсменів – плавців 18-20 років (дослідження проведено у 2021 році), 2) Харчові звички спортсменів – спортсменів 18-20 років (дослідження). проведено у 2022 році) ). Може здатися, що спосіб харчування під час занять спортом - справа дуже проста. На жаль, виявляється, що це дуже важлива навичка, яка полягає в плануванні та тестуванні різних варіантів харчування, часто в тісній співпраці з дієтологом спортивного клубу. У цьому дослідженні автори проведуть порівняльний аналіз пілотних досліджень – звичок, харчових звичок спортсменів з плавання та легкої атлетики. Спортсмени - це група людей, які виконують великі фізичні навантаження, що означає, що вони мають дуже високу потребу у вуглеводах, жирах і білках. Чим більша інтенсивність тренувань, тим більший попит на цукри та амінокислоти. Однак чим нижча інтенсивність, тим більше жиру відіграє роль. Щоб організм міг витримувати тренувальні навантаження, він повинен мати достатню кількість вуглеводів. Тобто чим більше зусиль, тим більший попит на енергію, збалансовану енергію.