(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
Стаття присвячена аналізу існуючого спортивного взуття для бігу, на основі якого вибрані оптимальні його конструкції, що допоможуть забезпечити функціональність взуття не лише з естетичної точки зору, а також із позиції захисту стопи від травматизму та негативних зовнішніх впливів. У статті проведено огляд різних видів спортивного взуття для бігу. Проаналізовано науково-методичну літературу, що стосується сучасних підходів у дослідженнях спортивного взуття для занять бігом, серед яких: конструкція верху взуття, тип підошви, матеріали, спосіб застібання, особливості вкладної устілки. Поряд із позитивними аспектами використання спортивного взуття для бігу, в статті акцентовано увагу на наявних обмеженнях та недоліках. Зокрема, розглянуто проблему виникнення травматизму під час бігу внаслідок неправильного вибору спортивного взуття. Крім того, авторами статті запропоновано можливе оптимальне спортивне взуття для бігу, із врахуванням сучасного ринку спортивних товарів, наявних у нашій країні. Наголошено на важливості подальших досліджень з метою поліпшення ефективності спортивного взуття, комфорту та безпеки. Аналізуючи різні аспекти спортивного взуття для бігу, ця стаття надає читачам узагальнену інформацію про ці товари та сприяє розумінню їх впливу на заняття спортом. Вона може бути корисною для тренерів, фізичних терапевтів, спортсменів та всіх, хто цікавиться питаннями комфорту та безпеки під час оздоровчого та тренувального бігу.