(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
Стаття розкриває різновиди, загальні функціональні елементи та характеристики моделей тренувальних залів з кюдо та поширеність їх у світі та Японії. Актуальність дослідження полягає у встановленні будови зали та перейняти досвіду інших країн для можливого подальшого використання цієї інформації при будівництві або пристосування місця для занять з кюдо. Мета роботи – встановити особливості загальної моделі традиційної тренувальної зали з кюдо кюдодзьо. Результати та висновки. Для тренувань з кюдо необхідно мати спеціалізоване місце (зала) для стрільби. Встановлено, що таким місцем є кюдодзьо, один з видів тренувальної зали з сучасних японських бойових мистецтв – додзьо. Основною характерною рисою для цих залів є традиційний японський стиль архітектури, використання певних матеріалів місце розміщення зали тощо. Зали є двох типів кінтекідзьо та ентекідзьо (на коротку та довгу дистанцію відповідно). За будовою зали доцільно поділити на традиційні (або стандартні) кюдодзьо, маківара кюдодзьо, та кюдодзьо з однією мішенню. За призначенням пропонуємо розрізняти на ті, що будувалися спеціально для тренувань з кюдо, та пристосовані (наприклад, шкільні майданчики). Загальна модель будови приміщення, яку можна умовно поділити на такі складові: основне приміщення (або часто називають тир) сядзьо, подвір’я яміці та місце розміщення мішеней матобе. Сядзьо включає такі елементи – камідза, камідана, сінпанінсекі, іріґусі, сяй (уявна лінія), хондза, хікай, сімодза, маківарасітцу, місце для зберігання стріл та луків, роздягальня, тренерська та вбиральня. Матобе це спеціальне крите приміщення, де розміщують мішені. До його складу входить: адзусімаку, адзусі, кантекісьо. Яміці з наступними елементами яторіміці, канкякусекі, яйоке та власне яміці. Яторіміці єдиний елемент, який може бути накритий навісом або дахом. Встановлено, що кюдодзьо різних типів існують всюди, де практикують кюдо. Більшість з них – пристосовані приміщення, як правило шкільні майданчики чи додзьо інших бойових мистецтв. Традиційні кюдодзьо функіонують на території Японії, Франції, Румунії, США, Італії, Іспанії тощо.