(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
Сучасна спортивна підготовка передбачає вдосконалення тренувального процесу з урахуванням перспектив впровадження результатів наукових досягнень у сфері фізичної культури та спорту. Важливого значення набуває вміння тренера досліджувати та аналізувати можливості впровадження інновацій у тренувальний процес. Мета дослідження – визначити особливості формування дослідницької компетентності майбутніх тренерів з виду спорту. Для досягнення поставленої мети були обрані релевантні теоретичні методи педагогічного дослідження. В результаті встановлено, що дослідницька компетентність є складовою професійної компетентності тренера з виду спорту. Її сутність полягає у формуванні комплексу теоретичних знань та розвитку практичних навичок, що сприяють поглибленню розуміння значення методології наукового дослідження для вдосконалення процесу підготовки спортсменів. В процесі дослідження були визначені компоненти дослідницької компетентності тренера з виду спорту. Наголошується на важливості самовдосконалення у професійній діяльності як запоруки розвитку дослідницької компетентності. Це досягається шляхом формування аналітичних вмінь та здатності до саморефлексії щодо результатів професійної діяльності. Формування дослідницької компетентності майбутніх тренерів з виду спорту має відбуватися з урахуванням мотивації до наукового пошуку шляхом засвоєння теоретичних знань та практичних умінь з науково-дослідної роботи. Передбачається, що набуття майбутнім тренером дослідницької компетентності сприятиме актуалізації впровадження сучасних науково обґрунтованих методів тренування у процес підготовки спортсменів. Це сприятиме вдосконаленню професійної компетентності та підвищенню успішності тренерської діяльності. Таким чином, встановлено значення та особливості формування дослідницької компетентності майбутніх тренерів з виду спорту, що дозволить надалі формувати програми зі спеціальних дисциплін з урахуванням сучасних вимог до якісної підготовки спортивних тренерів.