(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
Стаття присвячена дослідженню способів проведення дозвілля школярів 5 – 11 класів закладу загальної середньої освіти. Дозвілля – це діяльність у вільний від праці чи навчання час, завдяки якому індивід відновлює свою здатність до праці та розвиває в основному ті уміння і здібності, які неможливо удосконалити в сфері трудової чи навчальної діяльності. Час дозвілля дозволяє кожному індивіду вибирати ті види занять, що володіють властивостями, які відсутні в багатьох видах трудової діяльності в робочий час. Безперечно, дозвілля відіграє велике значення в житті молоді. Мета статті – дослідити способи проведення дозвілля школярів 5 – 11 класів закладів загальної середньої освіти. У дослідженні ми використовували наступні методи дослідження: теоретичний аналіз та узагальнення літературних джерел; анкетування; методи математичної статистики. Результати: ми попросили школярів вказати, чим вони займаються в позаурочний час та запропонували обрати один варіант із запропонованих (заняття спортом; заняття фізичною культурою за місцем проживання; перегляд ТV; граю в електронні ігри; відвідування дискотек; робота на городі, в саду; заняття на комп’ютері, Інтернет; читання художньої літератури; спілкування з друзями; читання навчальної літератури, підготовка домашнього завдання; додаткова освіта). Відповіді школярів розподілились наступним чином: загалом, найвищий відсоток отримали варіанти – заняття на комп’ютері, Інтернет та спілкування з друзями (по 21,3 %); другу сходинку посіла графа – граю в електронні ігри (19,6 %); по 14,7 % школярі надали варіантам – заняття спортом та заняття фізичною культурою за місцем проживання та найменше відсотків (8,1 %) отримав варіант – перегляд ТV. Висновки: визначено способи проведення дозвілля у школярів 10 – 16 років. До них потрапили: заняття на комп’ютері, Інтернет, спілкування з друзями, електронні ігри, заняття спортом та фізичною культурою за місцем проживання, а також перегляд ТV.