(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
Стаття розкриває способи організації традиційного, національного виду спорту – кюдо у світі та Японії. Актуальність дослідження полягає у встановленні структури, організаційних особливостей, впливу різноманітностей форм кюдо на функціонування керівних органів кюдо. Мета роботи – обґрунтування моделі структурної організації кюдо в Японії та світі, виявлення спільних та відмінних рис з відповідною організацією олімпійської стрільби з лука. Результати та висновки. Побудовано схеми організаційних структур олімпійської стрільби з лука та кюдо в Японії. Спільними структурними елементами обох моделей є приналежність до: Міжнародних федерацій відповідного виду спорту, Японської спортивної асоціації (JSPO), Японського олімпійського комітету, Японського спортивного агентства (JSA); співпраця з Японським центом сприяння спорту; до їхнього складу входять міські, районі та префектурні організації, різні клуби та Всеяпонська атлетична асоціація старших шкіл. Відмінність у організаційних схемах олімпійської стрільби з лука та кюдо полягає у такому: налагодженості співпраці Японської федерації паралімпійської стрільби з лука з Всеяпонською федерацією стрільби з лука; Всеяпонська студентська федерація стрільби з лука входить до складу Всеяпонської федерації стрільби з лука . У організаційній структурі кюдо в Японії відсутні зв’язки з паралімпійським спортом, а студентські організації працюють незалежно. Традиційні школи рю також входять до складу ANKF. Також основна відмінність полягає у приналежності Всеяпонської Федерації кюдо до Ради бойових мистецтв. Встановлено, що у світі існує 50 національних федерацій кюдо, які засновані в країнах на всіх континентах світу, що в свою чергу зумовило створення континентальних об’єднань. Серед всіх національних організацій лише 28 країн-учасниць входять до міжнародної федерації кюдо.