(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
Стаття присвячена вивченню психофізичного стану студентів, а саме «інтероцептивному усвідомленню», що є актуальним у підготовці фахівців фізичного виховання і спорту. Виклики сьогодення в нашому житті вимагають чіткого розуміння та контролю свого психофізичного стану, а також впливають на «якість життя» та «академічну стійкість» студентів. Важливим аспектом цих досліджень є визначення поточного рівня інтероцептивного усвідомлення студента. Основним методом оцінювання є самозвіт. Відомі науковці в цій галузі використовують як основний інструмент "Multidimensional Assessment of Interoceptive Awareness Questionnaire," а саме його нову версію «MAIA-2». MAIA-2 містить 37 запитань і 8 сфер: «навичка помічати», «навичка не відволікатися», «навичка не турбуватися», «навичка регулювати увагу», «навичка усвідомлювати емоції», «навичка саморегулювання», «навичка прислухатися до тіла», «навичка довіряти». У свою чергу «навичка помічати» містить 4 (1, 2, 3, 4) питання; «навичка не відволікатися» містить 6 (5, 6, 7, 8, 9, 10) питань; «навичка не турбуватися» містить 5 (11, 12, 13, 14, 15) питань; «навичка регулювати увагу» містить 7 (16, 17, 18, 19, 20, 21, 22) питань; «навичка усвідомлювати емоції» містить 5 (23, 24, 25, 26, 27) питань; «навичка саморегулювання» містить 4 (28, 29, 30, 31) питання; «навичка прислухатися до тіла» містить 3 (32, 33, 34) запитання, а «навичка довіряти» містить 3 (35, 36, 37) запитання. Крім того, усі 6 питань «навички не відволікатися» і 3 (11, 12, 15) із 5 питань «навички не турбуватися» мають зворотний бал. Тобто формула розрахунку така: «бал = 5 – х», де «х» — «сирий» бал, взятий із відповіді на окреме запитання. Мета дослідження – оцінити «Noticing» (домен інтероцептивного усвідомлення) студентів першого курсу факультету здоров’я, фізичного виховання та спорту.