(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
Установлено, що нині розвиток цифровізації в Україні у сфері фізичної культури і спорту відіграє одну із найважливіших ролей життя людини та суспільства. Від фізичної грамотності країни залежить рівень середньої тривалості життя громадян, рівня здоров’я та загального морально-психологічного стану населення. Тому рівень та розвиток ефективного механізму формування фізичної культури та спорту в осіб різного віку є одним із пріоритетних напрямів внутрішньої політики держави з метою формування здорової та конкурентоспроможної нації. З’ясовно, що в Україні є ряд нормативних документів, які регулюють розвиток фізичної культури і спорту в напрямку цифровізації: “Стратегія здійснення цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації системи управління державними фінансами на період до 2025 року та затвердження плану заходів щодо її реалізації”, “Стратегія розвитку фізичної культури і спорту на період до 2028 року”. Підкреслено, що на сьогоднішній день Міністерство молоді і спорту України має окремий діджитал-напрямок. Результатом якого є активна реалізація спортивних стартапів. Резюмовано, що за даними Міністерства молоді та спорту України у 2022 році 12 проєктів українських спортивних стартапів взяли участь в отриманні підписки на членство в організації The Global Sports Innovation Center powered by Microsoft (GSIC) де переможцями стали “12Climb” (додаток для скелелазів); “AiSport” (програмне забезпечення для відстеження та корегування рухів), “Streetball App” (мобільний додаток, де можна знайти майданчики для гри в баскетбол чи стрітбол, прийти пограти з друзями або знайти нових партнерів, створити власну команду та прийняти участь в Лізі SBA). Визначено, що в Україні спостерігається достатній рівень залучення громадян до сфери фізичної культури та спорту, про те, для зміцнення загального здоров’я громадян, сталого морально-психологічного розвитку та загального фізичного виховання необхідно й надалі вдосконалювати заходи державної підтримки розвитку цього напряму. Однією з таких заходів і виступає цифрова трансформація в сфері фізичної культури та спорту. Варто зазначити, що цифрові технології активно впроваджуються як у професійний, так і в аматорський спорт, що є активним стимулятором загальної мотивації українців до здорового способу життя та активного заняття фізичною культурою та спортом.