(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
У роботі представлені дослідження науковців, які характеризуються концентрацією уваги на процесі підготовки спортсменів, що спеціалізуються у регбі-7. Сучасні напрацювання дають можливість стверджувати, що такі морфологічні показники, як розміри тіла, склад та маса тіла, є важливими складовими оцінювання підготовленості спортсменів до змагань, а також відбору до спортивної команди. Мета статті полягала у теоретичному та експериментальному дослідженні значущості морфологічних показників кваліфікованих регбістів команди «Поділля» (м. Хмельницький) як інформативного показника керування тренувальним процесом гравців різних ігрових амплуа у регбі-7. Для досягнення поставленої мети було проведено педагогічне дослідження антропометричних показників та складу тіла спортсменів. Використовувались інструментальні методи визначення складу тіла біоімпедансним методом на вагах-аналізаторах «TANITA–RD545». У дослідженні брали участь 12 спортсменів, які є провідними гравцями команди «Поділля» (м. Хмельницький). У ході дослідження виявлені відмінності, пов’язані з антропометричними показниками гравців команди залежно від позиції, яку спортсмен займає в грі: нападники зазвичай вищі та мали більшу масу тіла, на відміну від захисників. Водночас, морфологічні показники, отримані в ході тестування спортсменів свідчать, що індекс маси тіла (ІМТ) у 86% спортсменів знаходиться в межах фізіологічної норми, у 14% – дещо вищий від нормальної фізіологічної норми. Аналіз компонентного складу тіла регбістів, свідчать, що вміст жирової тканини був вищим у нападників, але перебував у межах фізіологічної норми у відповідності до антропометричних даних спортсменів або наближався до найвищої позначки норми. Вміст м’язової тканини статистично також вищий у форвардів. У всіх спортсменів вміст води є в межах фізіологічної норми. У нашому дослідженні встановлено, що більша вага форвардів супроводжувалася більшим вмістом маси жиру в тілі спортсменів. Зазначимо, що відсоток жирової маси регбістів команди «Поділля» (м. Хмельницький) був вищим за показники гравців клубних команд Нової Зеландії, Австралії та Іспанії. У ході педагогічного дослідження доведено значущість морфологічних показників для моніторингу стану спортсменів у регбі-7 в залежності від ігрових амплуа.