(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
У роботі розглядаються питання формування професійної компетентності майбутніх лікарів-стоматологів у контексті підготовки до професійної діяльності з акцентом на теоретико-методологічну основу, яка виражається в специфічних методологічних підходах. Кожен з підходів (системний, діяльнісний, особистісно-орієнтований, інтегративний, компетентнісний) дозволяє розглянути процес формування професійної компетентності майбутніх лікарів-стоматологів з різних позицій. Зважаючи на постійні виклики у різних сферах життя нашої держави та враховуючи воєнний стан, ринок праці вимагає підготовки майбутніх фахівців, які би мали високий рівень знань та практичних навичок, могли приймати швидкі, чіткі та не завжди стандартні рішення у різних життєвих ситуаціях, нести відповідальність за них у своїй професійній діяльності. На основі огляду наукових джерел розглянуто різні підходи щодо визначення понять «професійна компетентність». Визначено теоретичні та практичні аспекти проблеми. Якість надання стоматологічної допомоги населенню безпосередньо пов’язано зі створенням умов для професійного розвитку, що у свою чергу можна досягти гарантуючи гідний рівень підготовки на сучасному етапі розвитку освітніх технологій. Ознакою сучасного лікаря-стоматолога є вміння працювати в команді, володіти знаннями з психології людини, бути юридично обізнаним використовуючи у практиці знання з медичного права. Важливими компетентностями, якими повинен оперувати мубйтній лікар-стоматолог є знання та вільне володіння іноземними мовами для можливостей самоосвіти через відвідування іноземних освітніх заходів, опрацювання наукових джерел виданих не українською мовою. Розвиток інформатизації широко охопив й галузь стоматології, постійна поява нових девайсів та оновлення програмного забезпечення до них зобовʼязує орієнтуватися та вільно володіти навичками роботи з ними. Також важливо у майбутнього стоматологічного фахівця сформувати уміння приймати рішення на основі принципу доказової медицини. Забезпечення таких умов є кроком на шляху якісного формування професійної компетентності майбутніх лікарів-стоматологів у контексті підготовки до професійної діяльності.