(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
У статті конкретизовано сутність патріотизму як духовно-моральної якості, соціального почуття, соціокультурної цінності. З’ясовано, що патріотизм є найважливішим критерієм української національної та громадянської ідентичності; його сформованість визначає готовність особистості до виконання обов’язку із захисту незалежності держави та її територіальної цілісності. На основі нормативно-правових документів з питань організації національно-патріотичного виховання уточнена й конкретизована його мета, завдання і зміст з урахуванням напрямів: громадянсько-патріотичного, духовно-морального, військово-патріотичного, екологічного; обґрунтовано педагогічний інструментарій для ефективної його реалізації в закладах освіти, що дає можливість глибоко та комплексно уявити цільові, змістовні та технологічні характеристики національно-патріотичного виховання як цілісного педагогічного явища і соціокультурного процесу.