(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
Центральне місце у реформуванні вищої освіти посідає забезпечення та підвищення якості освітнього процесу, що є одночасно метою та результатом діяльності кожного закладу вищої освіти. Сучасна вища освіта в Україні є центральною соціально-державною інституцією, ключовою функцією якої є підготовка майбутніх фахівців до різних аспектів майбутньої діяльності у певній галузі. Проблема підвищення якості діяльності сучасних фахівців неоднозначно залежить від сформованості педагогічної культури. Мета статті полягає в аналізі феномену педагогічної культури майбутніх фахівців, визначенні основних напрямів її формування у закладах вищої освіти. Завдання дослідження: проаналізувати наукові дослідження з обраної проблематики; розглянути наявні позиції науковців щодо досліджуваного феномену; визначити основні напрями, в межах яких відбувається формування педагогічної культури студентів. Для визначення теоретичних основ досліджуваного явища використано сукупність взаємопов’язаних методів дослідження, зокрема методи аналізу та синтезу, порівняння, класифікації та узагальнення наукових підходів до проблеми дослідження, представлені у філософських, соціологічних, психологічних, педагогічних джерелах. Результати дослідження. Педагогічну культуру розглянуто як інтегральну характеристику, що визначає здатність майбутніх фахівців вирішувати професійні проблеми і типові професійні завдання, що виникають у реальних ситуаціях професійної діяльності на основі використання знань, професійного та життєдайного досвіду, цінностей та індивідуальних здатностей. Встановлено, що формування педагогічної культури студентів здійснюється у процесі професійної підготовки переважно у трьох напрямах: під час психолого-педагогічної підготовки студентів (вивчення психології, педагогіки); у межах організації самостійної діяльності студентів, спрямованої на розвиток та поглиблення теоретичних знань та практичних умінь; під час самовиховання та самоосвітньої діяльності. Формування та розвиток педагогічної культури є складним процесом, який триває протягом усього професійного життя.