(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2022)
Стрімкий розвиток і популярність використання соціальних мереж важкоатлетами, важкоатлетичними школами та федераціями різних країн дав новий поштовх в визначені актуальної проблематики, щодо техніки руху в даному виді спорту. Так, аналіз контенту соціальних сторінок кваліфікованих атлетів зарубіжних країн свідчить про постійний попит на послуги кваліфікованих тренерів, що спеціалізуються в техніці руху. Не зайвим буде зазначити про збільшення кількості мобільних програмних продуктів з аналізу техніки руху важкоатлетів, яка появилася і стала вільнодоступна для користування. Аналіз науково-методичної та спеціальної літератури з проблем технічної підготовки важкоатлетів високої кваліфікації, також показує, що триває активний пошук нових шляхів аналізу та контролю за кінематикою загальних вправ завдяки приміненю новітніх інформаційних технологій. Цікаво і те, що такий підхід найчастіше застосовують під час навчально-тренувального процесу. Метою роботи є детальний аналіз особливостей кінематики першого прийому поштовху штанги – підйом на груди у кваліфікованих важкоатлетів залежно від груп вагових категорій у процесі змагальної діяльності. В процесі наукових досліджень були застосовані наступні методи: вивчення науково-методичної літератури, Інтернет ресурсів, педагогічні спостереження, відеозаписи змагань, біомеханічний аналіз структури руху штанги, методи математичної статистики. У результаті дослідження нами визначено особливості кінематики першого прийому поштовху штанги – піднімання на груди у кваліфікованих важкоатлетів залежно від груп вагових категорій. Доведено, що кінематика руху штанги в підніманні на груди у важкоатлетів різної статі та груп вагових категорій має свої особливості: Одні кінематичні характеристики руху штанги зростають з підвищенням ваги обтяження та вагових категорій спортсменів, другі характеристики кінематики знижуються, інші залишаються без змін. Встановлено, що кінематика руху штанги в підніманні на груди має достовірні відмінності у фазовій структурі руху важкоатлетів різної статі (чоловіків і жінок). Наведені матеріали досліджень показують, що існують певні відмінності у техніці виконання змагальних вправ у кваліфікованих важкоатлетів різної статі та груп вагових категорій відповідно до кінематики руху штанги у першому прийомах поштовху - піднімання штанги на груди. Отримані результати свідчать про необхідність диференціювати методи та засоби вдосконалення технічної майстерності кваліфікованих важкоатлетів різної статі залежно від груп вагових категорій, звертаючи увагу на кінематику руху штанги в окремих фазах.