(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2022)
У статті проаналізовано особливості систем відбору спортсменів-кандидатів до національної збірної команди України для участі в Іграх Олімпіад (на прикладі спортивних єдиноборств). Актуальність роботи полягає у потребі розробки та впровадження ефективної моделі олімпійської підготовки у єдиноборствах з урахуванням сучасних тенденцій їх розвитку, яка дала б змогу гідно конкурувати з найсильнішими атлетами світу на міжнародній арені. Мета дослідження полягала у визначенні особливостей актуальних систем відбору спортсменів-кандидатів до національної збірної команди України для участі в Іграх Олімпіад (на прикладі спортивних єдиноборств) та їхньому порівнянні з попереднім олімпійським циклом. Методи дослідження. Теоретичний аналіз, узагальнення даних літератури та мережі Інтернет, документальний метод дали змогу виявити тенденції розвитку сучасних олімпійських спортивних єдиноборств та проаналізувати системи відбору, які детермінують включення спортсменів України до стартового складу учасників на Іграх Олімпіади у сучасних спортивних єдиноборствах (фехтуванні, боксі, вільній та греко-римській боротьбі, дзюдо, тхеквондо). Результати. Встановлено, що вимоги, представлені у системах відбору спортсменів-кандидатів до національних збірних команд України з різновидів спортивних єдиноборств, є схожими. У більшості документів відбір передбачає аналіз динаміки результатів атлетів на національних та міжнародних турнірах, конкурентоздатності та підсумків особистих поєдинків з головними суперниками, які здобули олімпійські ліцензії. Головними тенденціями змін у системах відбору спортсменів-кандидатів до національної збірної команди України для участі в Іграх Олімпіад (на прикладі спортивних єдиноборств) є удосконалення механізмів формування національних рейтингів, урахування сучасних вимог антидопінгового законодавства та потенціалу конкретного атлета не лише щодо ймовірності завоювання ним нагород найвищого ґатунку на олімпійській арені, а й підсилення команди у період проходження олімпійського відбору.