(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті висвітлено результати наукового дискурсу щодо проблеми формування здатності майбутнього вчителя до вибору педагогічної стратегії діяльності в умовах інклюзивного освітнього простору. Обґрунтовано актуальність означеної проблеми в контексті сучасних освітніх трансформацій та реалізації інклюзивної освіти. Проаналізовано наукові підходи до визначення понять «інклюзивна освіта», «педагогічна стратегія», «професійна готовність майбутнього вчителя». На основі вивчення передового досвіду університетів- лідерів та саморефлексії власної практики, окреслено основні педагогічні стратегії, що застосовуються в інклюзивному освітньому середовищі, конкретизовано провідні чинники, які впливають на здатність майбутнього педагога до їх усвідомленого вибору. Зроблено узагальнення відносно необхідності цілеспрямованого формування означеної здатності в процесі професійної підготовки майбутніх учителів. Мета дослідження полягає у теоретичному обґрунтуванні актуальності формування здатності, зокрема майбутнього вчителя фізичної культури до вибору та реалізації педагогічної стратегії діяльності в інклюзивному освітньому просторі та висвітленню деяких узагальнень з огляду на проведене локальне дослідження діагностувального характеру. Системний, компетентнісний, особистісно орієнтований та інклюзивний наукові підходи становлять методологічну основу осмислення сегменту порушення проблеми дослідження; ці методологічні орієнтири спрямували намагання комплексно розглядати професійну діяльність учителя фізичної культури в умовах різноманіття освітніх потреб учнів. Поглибленню проблемних питань щодо здатності майбутнього учителя, зокрема, фізичної культури до вибору і реалізації моделі педагогічної стратегії в інклюзивному середовищі сприяло намагання комплексного використовування методів і анкетування, і педагогічного спостереження, і аналізу результатів навчальної діяльності студентів та самооцінка ними професійної готовності. Запроваджений педагогічний інструментарій дозволив конкретизувати деякі аспекти, що характерізують стан здатності майбутніх учителів фізичної культури до вибору та реалізації педагогічної стратегії в умовах інклюзивного навчання. Набутий діагностувальний матеріал засвідчив необхідність цілеспрямованого педагогічного впливу на окреслену особистісно-професійну якість майбутніх учителів фізичної культури. Це спонукало до наукового обґрунтування сукупності найбільш відчутних впливів на розвиток здатності до вибору і реалізації педагогічної стратегії діяльності в інклюзивному освітньому просторі. До таких умов віднесено: інтеграцію у змісті ідей відповідних навчальних дисциплін інклюзивної та адаптивної фізичної культури; використання ситуаційного моделювання уроків фізичної культури з урахуванням нозологічнії освітніх потреб учнів; залучення студентів до рефлексивного аналізу педагогічних ситуацій навчально-виробничої практики. Доведено, що обрану педагогічну стратегію діяльності майстерності учителя доцільно розглядати як гнучку систему, котра інтегрує освітні, оздоровчі та соціалізаційні цілі. Вона базується на принципах адаптивності та диференціації, природним чином перетворюючи фізичне виховання учнів з «нормативного» на «дитиноцентричне». Підтверджено важливу роль інтеграції інклюзивної проблематики в усі складники освітньої програми підготовки здобувачів освіти, а також використання здебільшого інтерактивних здоров’язбережуючих технологій, що дозволяють моделювати реальні педагогічні ситуації, посилюючи здатність здобувачів до вибору і вмотивованої реалізації педагогічної стратегії.