(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У науковій праці представлений теоретичний аналіз наукових джерел щодо ефективності терапевтичних методів зменшення фантомного болю у пацієнтів з білатеральними ампутаціями. Проведено аналіз наукових публікацій, монографій, рецензованих статей та матеріалів наукометричних баз, що освітлюють сучасні методи подолання фантомного болю, такі як уявне виконання рухів (Motor Imagery), дзеркальна терапія (Mirror Therapy), віртуальна дзеркальна терапія (Virtual Mirror Therapy) та фантомне виконання рухів (Phantom Motor Execution). Розглянуто сучасні терапевтичні підходи до лікування фантомного болю та реабілітації пацієнтів після ампутації кінцівок. Проведений аналіз методів лікування фантомного болю кінцівок показав, що Phantom Motor Execution (PME) є найбільш ефективним методом, оскільки він забезпечує інтерактивний зворотний зв’язок і дозволяє пацієнтам з білатеральними ампутаціями виконувати реальні рухи фантомних кінцівок. Метод значно знижує інтенсивність болю і покращує загальний стан пацієнтів. Віртуальна дзеркальна терапія (VMT) та дзеркальна терапія (МТ) також продемонстрували ефективність, але їх переваги в порівнянні з PME обмежені. Уявне виконання рухів (Motor Imagery) має меншу ефективність, оскільки не включає інтерактивні завдання і моторне виконання рухів, що обмежує його застосування для пацієнтів з білатеральними ампутаціями. Рекомендовано застосовувати Phantom Motor Execution (PME) для зменшення фантомного болю у пацієнтів з білатеральними ампутаціями.