(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті розглянуто проблему формування технічної підготовленості юних баскетболістів на початковому етапі спортивної підготовки з урахуванням оздоровчої спрямованості рухової активності. Метою дослідження було обґрунтувати та експериментально перевірити ефективність методики симетричного навчання технічним елементам гри в баскетбол у дітей молодшого шкільного віку. У процесі педагогічного експерименту застосовувалися комплексні методи дослідження, що включали педагогічне спостереження, тестування рівня технічної підготовленості та методи математичної статистики. Навчально-тренувальний процес будувався на поєднанні ігрових, спеціально-підготовчих і загальнорозвивальних вправ із використанням спрощених ігрових ситуацій та додаткового обладнання. Результати дослідження засвідчили достовірне покращення показників ведення м’яча, передач, кидків у русі та виконання комбінованих вправ як домінантною, так і недомінантною рукою. Отримані дані підтверджують ефективність запропонованої методики та доцільність її використання у навчально-тренувальному процесі юних баскетболістів з метою підвищення рівня технічної підготовленості й забезпечення оздоровчого ефекту занять.