(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
В статті здійснюється загальний огляд досліджень здійснений у період 2019-2024 років, які стосуються впливу адаптивного спорту на якість життя осіб після ампутації нижніх кінцівок. Проводиться комплексна аналітика основних структурно-змістовних переваг та прогалин наукових розвідок з тематики ресоціалізації індивідів після ампутації нижніх кінцівок. Розкриваються ключові аспекти, які ускладнюють соціальну реінтеграцію та негативно впливають на якість життя осіб після ампутації нижніх кінцівок. Встановлюються тематичні виміри якості життя та ресоціалізації осіб після ампутації нижніх кінцівок, які потребують подальшого наукового вивчення в перспективі. У межах дослідження аналізується 23 наукові публікації, які оприлюднені у фахових медичних акредитованих журналах категорії «А» і «Б». В процесі аналітики наукових досліджень використовувалися такі методи та підходи: системний; критично-аналітичний; дескриптивний; історіографічний. В науковій розвідці розкрито, що в індивідів після ампутації нижньої кінцівки найчастіше спостерігаються депресивно-тривожні розлади. Це зумовлено такими складовими або компонентами: візуальна адаптація до нової тілесності; сум через біль та втрату кінцівки; неможливість повною мірою задовольнити власні потреби; відчуття незахищеності. Визначено, що центральними викликами у соціальному вимірі для осіб після ампутації нижніх кінцівок постають такі: недостатній рівень адаптованості навколишнього середовища до потреб людини; погодно-кліматичні обмеження; недостатній рівень фінансового забезпечення. З’ясовано, що ключовим компонентом комплексного відновлення індивіда вважається його залученість до адаптивних видів спорту (баскетбол на візках, пара-гольф, бочча). Виявлено, що різноманітні види адаптивного спорту сприяють покращенню фізичного стану особи та допомагають розвинути соціальні навики комунікації. Визначено, що інтегрованість людини до будь-якого адаптивного спорту сприяє зменшенню проявів ментально-психологічних проблем, зокрема тривожності або депресії. Продемонстровано, що спортивно-змагальний процес ефективно впливає на конструювання соціальної ідентичності особи після ампутації нижніх кінцівок.