(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У сучасному світі фізкультура і спорт дають можливість змінити малорухливий спосіб життя людей. Фізкультура і спорт є важливим джерелом формування здорової та сильної нації, а це резерв удосконалення виробничих сил із забезпеченням високої продуктивності праці. Повноцінні заняття фізичною культурою і спортом неможливі без спеціальних засобів, якими і є спортивні споруди. Спортивні споруди різних етапів були не тільки місцем проведення фізкультурно-спортивних заходів, але і релігійно-культурними будівлями. Потребує більш глибокого аналізу можливі впливи різних історичних періодів на трансформації спортивних споруд. Метою дослідження є охарактеризувати еволюцію спортивних споруд відповідно до періодів історичного розвитку суспільства. У даному дослідженні було використано комплекс взаємопов’язаних методів дослідження, а саме: аналіз, синтез та узагальнення наукової інформації з проблеми дослідження, навчально-методичної літератури та Інтернет-джерел. У античному світі спортивні споруди були не лише місцем змагань, а й культурними та соціальними центрами. Вони відображали ідеал людини того часу – поєднання сили, краси та духовності. Архітектурні шедеври античних гімнасіїв, стадіонів, амфітеатрів і терм стали основою для розвитку спортивної інфраструктури в наступні епохи. Спортивні споруди середньовіччя формувалися навколо лицарської культури і народних ігор та мали переважно військово-розважальний характер, були менш монументальними, ніж античні, але виконували важливу роль у соціалізації, вихованні та підготовці до бою. Важливою складовою розвитку фізичної культури та спорту нового часу стали спортивні споруди. Вони відображають рівень соціально-економічного розвитку суспільства, технічний прогрес, культурні цінності та масовість спорту. Якщо у Середньовіччі переважали майданчики для лицарських турнірів і народних ігор, то починаючи з XVIII ст. поступово з’являються спеціалізовані комплекси, які відповідають вимогам виду спорту. Розвиток спортивних споруд у новітньому часі характеризується поєднанням масштабності, технологічності, архітектурної унікальності та екологічності. Стадіони й арени стали не лише місцем проведення змагань, а й центрами культури, дозвілля та комунікації, виконуючи важливу соціальну й економічну роль у суспільстві.