(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Крісла колісні є ключовим асистивними засобом мобільності для осіб після ураження спинного мозку. У контексті сучасних умов України існує значний дефіцит доступу до крісел, які б відповідали індивідуальним антропометричним параметрам, функціональним можливостям, умовам середовища проживання та забезпечували належну ергономіку. Використання міжнародних стандартів, таких як рекомендації International Society of Wheelchair Professionals (ISWP), є необхідним для оптимізації процесів забезпечення та підбору відповідних крісел колісних. У статті проаналізовано чотирикрокову модель забезпечення асистивними засобами, рекомендовану ВООЗ, яка включає обстеження, підбір, налаштування та навчання користувача. Особливу увагу приділено методології проведення антропометричних вимірювань, що є основою першого етапу. Розглянуто процедури вимірювання ключових параметрів тіла: ширини тазу, довжини стегон і гомілок, а також висоти спини, які визначають функціональність і ергономіку обраного засобу. Застосування адаптованих до українських реалій методик забезпечення кріслами колісними сприятиме підвищенню їхньої ефективності, довговічності та безпеки. Важливим аспектом є формування навчальних програм для фахівців, які проводять обстеження, підбір і налаштування. Подальші дослідження можуть бути зосереджені на розробці уніфікованих протоколів для обстеження та налаштування крісел колісних, аналізі специфічних потреб різних груп користувачів та вдосконаленні освітньої інфраструктури для забезпечення висококваліфікованого обслуговування.