(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
В статті розглядаються питання, присвячені дослідженню особливостям експлуатації спортивних споруд. Наголошується про велике значення спортивних споруд для суспільства. Спортивні споруди відіграють важливу соціальну роль, мають виховну, культурну, суспільну та освітню функцію, мають велику економічну роль та інфраструктурну цінність. Серед головних питань, які знаходяться у центрі уваги науковців є економічна доцільність спортивних споруд, пристосованість для осіб з обмеженими функціональними можливостями, різні форми спільного утримання, зокрема кооперовані форми, дотримання норм і правил техніки безпеки під час навчально-тренувальних занять. Невирішеним є питання нерівномірного розміщення спортивних споруд по території країни, недостатнє врахування специфіки видів спорту, які культивуються в місцевих громадах та поверхневе вивчення інтересів і уподобань громадян щодо видів рухової активності та недостатнє дослідження рівня фізичної підготовленості та спортивної майстерності спортсменів. Дослідження стану спортивних споруд з тривалим терміном експлуатації дозволяє вказувати на найбільш проблемні питання, пов’язані із обігрівом споруди в холодну пору року, зношеністю покриття, погіршенням роботи дренажно-водозливної системи, застарілими та енерговитратними системами освітлення тощо. Важливою умовою продовження терміну і якості експлуатації спортивної споруди є комплексний підхід під час проведення ремонтних робіт та реконструкції. З метою раціонального розподілення фінансових витрат ремонтні роботи мають виконуватися за перспективним планом. Будівництво сучасних спортивних споруд та утримання спортивних споруд з тривалим терміном експлуатації вимагає дотримання безпекових умов експлуатації, облаштування укриттів та бомбосховищ.