(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Сучасний світовий футбол висуває високі вимоги до рівня підготовленості спортсменів, тому формування фізичних і технічних якостей у ранньому віці є основою для майбутнього професійного зростання футболіста.. Мета дослідження порівняти рівень розвитку фізичних здібностей та технічної майстерності українських та азербайджанських футболістів 12-13 років в умовах воєнного стану та мирного часу. Учасники: футболісти у кількості 13 чоловік, які займаються футболом в ДЮСШ «ВОЛНА» м. Харків, Україна та 15 футболістів віком 12-13 років, які займаються футболом в футбольному клубі «Нефтчі» м. Баку, Азербайджан. Методи дослідження: теоретичний аналіз та узагальнення наукових джерел, метод тестування фізичних здібностей та технічних елементів, методи математичної статистики Результати: дослідження проводилось з вересня 2024 року по травень 2025, було проаналізовано результати тестування фізичної та технічної підготовленості на початку підготовчого періоду та в кінці змагального періодів футбольних команд м. Харкова та м. Баку та надано практичні рекомендації обом командам. У результаті експерименту встановлено, що в українських юних футболістів достовірно покращилися показники фізичної підготовленості за трьома тестами, тоді як у спортсменів з Азербайджану лише за двома. Виявлено, що юні футболісти обох команд демонструють високий рівень більшості технічних елементів; також підтверджено ефективність підтримання досягнутого рівня фізичної підготовки в командах впродовж усього ігрового сезону; встановлено наявність достовірних відмінностей у показниках тестів «Ведення м’яча «змійкою», «Набивання м’яча не провідною ногою», «Стійка на одній нозі з утримання м’яча на провідній нозі українські футболісти продемонстрували вищі результати порівняно з азербайджанськими (p<0,05; p<0,01). Висновки: Ефективність спортивної підготовки визначається не лише зовнішніми умовами, а й гнучкістю методики, адаптивністю тренера та мотивацією спортсменів, що забезпечує стабільний прогрес і високий рівень підготовленості.