(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Дана стаття присвячена визначенню ключових передумов та закономірностей, необхідних для обґрунтування створення ефективної моделі спеціальної (військово-прикладної) фізичної підготовки для офіцерів оперативного рівня. Аналіз базується на синтезі сучасних наукових підходів, передового досвіду та специфічних фізіологічних і функціональних вимог, які виникають в умовах оперативно-тактичної діяльності. З метою наукового обґрунтування структури та змістового наповнення запропонованої моделі, а також для валідації виявлених передумов, було проведено експертне опитування. До участі в опитуванні залучено 29 висококваліфікованих військових фахівців Збройних сил України, серед яких офіцери вищого керівного складу з професійною кваліфікацією “професіонал у сфері оборони”. Залучені до експертного опитування військовослужбовці мають багаторічний досвід служби, глибоке розуміння бойових завдань, сучасної тактики та системної підготовки персоналу. Відбір експертів здійснювався за критеріями наявності профільної освіти, досвіду у сфері військової фізичної підготовки, наукових публікацій або участі у розробці нормативних документів. Збір даних здійснювався за допомогою структурованої анкети з ранговою шкалою. Статистичну обробку проведено із застосуванням критерію Фрідмана та коефіцієнта конкордації Кендалла. За результатами рангового дисперсійного аналізу Фрідмана встановлено достовірні відмінності між оцінками експертів (χ² = 90,29; p < 0,001), а коефіцієнт конкордації Кендалла склав (W = 0,705; p < 0,001), що свідчить про високий рівень узгодженості думок. Згідно з отриманими даними, найбільш значущими складовими спеціальної (військово-прикладної) фізичної підготовки офіцерів оперативного рівня експерти визначили командну взаємодію (середній ранг 7,7), розвиток стресостійкості (середній ранг 7,3), реакцію на бойові стреси (середній ранг 6,8) та ситуаційну адаптивність (середній ранг 5,9), та розвиток когнітивних здібностей (середній ранг 4,9). Запропонована модель спрямована на всебічний розвиток фізичних і функціональних якостей офіцерів, забезпечення їхньої готовності до виконання завдань різної складності в умовах високого фізичного й психоемоційного навантаження відповідно до сучасних стандартів військової діяльності.