(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Стаття присвячена аналізу граматики української мови як ефективного засобу формування професійної мовленнєвої компетентності здобувачів вищої освіти нефілологічних спеціальностей. Акцентування уваги на важливості граматики не лише як системи мовних правил, а як функціонального інструмента, що забезпечує точність, логічність і стилістичну адекватність фахового мовлення. Розглянуто історичні та сучасні наукові підходи до формування граматичної компетентності, зокрема у контексті дисципліни «Українська мова (за професійним спрямуванням)», яка викладається у Хмельницькому національному університеті. Підкреслено необхідність адаптації граматичного матеріалу до професійних потреб студентів різних галузей знань, оскільки традиційна мовна підготовка не завжди враховує специфіку нефілологічних спеціальностей. У публікації представлено авторську модель навчального процесу, яка включає поетапне опанування теорії, виконання практичних граматичних вправ, їх застосування в усному та писемному мовленні, а також корекцію типових помилок. Запропонована система вправ спрямована на формування практичних навичок, необхідних для успішної фахової комунікації. Стаття підкреслює важливість комплексного підходу, що поєднує лінгвістичну теорію та комунікативну практику, сприяючи формуванню високої мовної культури майбутніх фахівців.