(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Стаття присвячена актуальному науково-практичному завданню щодо розробки програми фізичної підготовки з урахуванням диференційованого підходу, що сприятиме не лише підвищенню рівня готовності, а й слугувати основою для побудови довготривалої ефективної системи підготовки кваліфікованих спортсменів. Мета: охарактеризувати сутність програми диференційованої фізичної підготовки спортсменів віком 12-13 років у таеквон-до ІТФ. Методи: теоретичний аналіз, узагальнення даних літератури та мережі Інтернет, педагогічне тестування, методи математичної статистики. Методологічною основою диференційованого підходу у нашому випадку виступає врахування індивідуальних показників фізичної підготовленості (загальної та спеціальної) таеквондистів віком 12–13 років. Для контролю фізичної підготовленості ми опиралися на рекомендації програмно-нормативних документів таеквон-до ІТФ із доповненнями, зробленими фахівцями зі спортивних єдиноборств. Результати. Реалізація експериментальної програми стала можливою за допомогою об’єктивного групування спортсменів відповідно до визначених пріоритетів фізичної підготовленості, організації тренувальних занять у малих групах, поєднанні засобів загальної, допоміжної та спеціальної фізичної підготовки. Чітко структуроване навантаження відповідно до принципів прогресивності та циклічності, з рівномірним поєднанням комплексної та диференційованої частини у межах мікро- та мезоциклів, забезпечує необхідні умови для досягнення стійкого тренувального ефекту. Це відповідає сучасним тенденціям у спортивній науці, спрямованим на формування спортивної майстерності, з урахуванням індивідуального темпу розвитку кожного спортсмена. Висновки. Розроблена програма диференційованої фізичної підготовки спортсменів віком 12–13 років у таеквон-до ІТФ поєднує комплексний розвиток фізичних якостей зі спрямованою корекцією слабких сторін, тобто диференційованою частиною тренувального процесу. Такий підхід покликаний забезпечити не лише підвищення ефективності тренувального процесу, але й бути основою для довготривалої та цілеспрямованої підготовки в майбутньому.