(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті здійснено комплексний метааналіз сучасного стану анатомічної освіти у сфері реабілітаційних наук, зокрема у підготовці фахівців з фізичної терапії, ерготерапії та спортивної реабілітації. Опрацьовано дослідження про ключові виклики, що постають перед традиційними підходами до викладання анатомії в умовах цифровізації, міждисциплінарної інтеграції та зростаючих клінічних вимог. Увага зосереджена на необхідності адаптації освітніх програм до потреб XXI століття, зокрема через впровадження інноваційних технологій (VR/AR, 3D-моделювання, симуляційні платформи), гейміфікаційних стратегій, blended learning та функціонально орієнтованих методик. У межах дослідження проаналізовано наукові джерела, що охоплюють емпіричні дослідження, систематичні огляди та педагогічні інтервенції, проведені у 2018–2025 роках. Виявлено, що ефективна анатомічна підготовка потребує поєднання класичних методів (дисекція, анатомічні атласи) з цифровими інструментами, що забезпечують інтерактивність, візуалізацію просторових зв’язків і клінічну релевантність знань. Особливу увагу приділено ролі викладача як міждисциплінарного фасилітатора, здатного інтегрувати анатомічні знання у клінічний контекст. Результати метааналізу свідчать про позитивний вплив мультимодальних підходів на академічну успішність, мотивацію, розвиток критичного мислення та клінічної компетентності студентів. Водночас виявлено низку проблем, зокрема нерівномірний доступ до ресурсів, нестачу педагогічної підготовки викладачів, відсутність стандартизованих критеріїв оцінювання ефективності інноваційних методик. У підсумку, автори обґрунтовують необхідність стратегічної модернізації анатомічної освіти у реабілітаційних науках на основі доказової педагогіки, цифрової трансформації, міждисциплінарного підходу та орієнтації на практичні клінічні навички. Запропоновано перспективні напрями подальших досліджень, включно з розробкою інтегрованих освітніх моделей, вивченням впливу цифрових технологій на клінічне мислення та створенням компетентнісно орієнтованих навчальних програм.