(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У сучасному світі спортивні ігри взагалі і настільний теніс зокрема перестають бути виключно засобом фізичного виховання, соматичного розвитку, виховання прикладних якостей і особистісних властивостей та зміцнення здоров’я й перетворюються на поле інтелектуальної діяльності для впровадження інноваційних технологій. Одним із найперспективніших напрямів інновацій є використання штучного інтелекту у спортивній та педагогічній діяльності тренерів, викладачів та їхніх вихованців. Штучний інтелект дедалі активніше інтегрується в процеси планування навчально-тренувальних занять, аналізу техніко-тактичних і стратегічних дій, оцінювання фізичних та розумових можливостей спортсменів та розробки індивідуальних програм їхньої спортивної підготовки. Особливо ефективним є застосування штучного інтелекту в ігрових та прикладних видах спорту, які потребують високого рівня координаційних здібностей, швидкого прийняття рішень і гнучкого тактичного та оперативного мислення, як-от у такому виді спортивних ігор, як у настільному тенісі. Сучасні інноваційні технології дозволяють створювати цифрові симуляції, використовувати відеоаналітику для глибокого аналізу та розбору спортивних ігор, розпізнавати помилки в техніці виконання рухів та прогнозувати поведінку суперників під час гри. Також штучний інтелект активно використовується у створенні віртуальних тренерів і адаптивних тренажерів, що сприяє підвищенню якості підготовки спортсменів до відповідальних змагань незалежно від їхнього рівня кваліфікації. У науковій статті детально проаналізовано сучасні підходи до інтеграції штучного інтелекту у спортивні ігри на прикладі настільного тенісу, визначено переваги та потенційні ризики використання цих інноваційних технологій, а також окреслено перспективи подальших досліджень у цьому та інших суміжних напрямах.