(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Заняття художньою гімнастикою у дошкільному віці потребують урахування психофізіологічних особливостей дітей 3–6 років, зокрема їхньої потреби в грі, емоційному схваленні та образному мисленні. Найефективнішим шляхом формування стійкої мотивації до занять є поєднання фізичних вправ із сюжетно-рольовими компонентами, що забезпечують високу залученість дитини у тренувальний процес. Ефективність запропонованої психолого-педагогічної методики оцінювали на основі результатів педагогічного експерименту, що включав аналіз мотиваційної включеності, відвідуваності, ініціативності та емоційної стабільності дітей експериментальної та контрольної груп. Результати показали, що в експериментальній групі показник відвідуваності зріс на 19,1 %, рівень ініціативності – на 72 %, а частота позитивних емоційних реакцій – на 87 % у порівнянні з незначною динамікою в контрольній групі. Показники мотиваційної включеності за узагальненою шкалою (батьківська оцінка + педагогічне спостереження) зросли на 1,6 бала в експериментальній групі, тоді як у контрольній – лише на 0,4 бала. Застосування критерію Вілкоксона підтвердило достовірність змін (р < 0,05). Спостереження також засвідчили зниження емоційного опору, зростання самостійності, стабілізацію настрою та покращення групової взаємодії у дітей експериментальної групи. Отже, ефективність розробленої методики підтверджується зростанням усіх досліджуваних показників мотивації у вихованців навчально-тренувальної групи. Перспективи подальших розвідок у даному напрямку полягають у вивченні впливу мотиваційного фону на розвиток фізичних якостей дошкільнят, а також у розробці адаптованих варіантів методики для молодших школярів.