(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті розкрито теоретичні й практичні засади медико-педагогічного контролю фізіологічних показників під час занять різними видами рухової активності. Основна увага приділяється визначенню ролі контролю як структурованої системи, що забезпечує відповідність педагогічних впливів, функціонального стану організму та досягнутих результатів запланованим цілям фізичного виховання. Охарактеризовано основні види контролю: попередній, оперативний та поточний, їх завдання й особливості впровадження на різних етапах навчально-тренувального процесу. Окремо розглянуто поняття педагогічного контролю та самоконтролю, їх значення для формування індивідуальних програм фізичного виховання та забезпечення безпеки занять. Здійснено аналіз сучасних підходів до організації медико-педагогічного контролю, що базується на принципах комплексності, систематичності та об’єктивності. Описано основні методи оцінки функціонального стану серцево-судинної, дихальної, нервової та ендокринної систем, зокрема використання пульсометрії, спірометрії, функціональних проб, інтегрованих цифрових систем моніторингу. Висвітлено значення комплексного тестування для отримання інтегральної оцінки психофізіологічного стану осіб, які займаються фізичною активністю, та визначення ефективності педагогічного впливу. Особливу увагу приділено питанням організації контролю для осіб із особливими медичними потребами, необхідності адаптації стандартних методик до індивідуальних можливостей і стану здоров’я. Окреслено роль профілактики травматизму, санітарно-гігієнічного контролю та санітарно-просвітницької роботи у забезпеченні безпечного освітнього середовища. Висновки статті підкреслюють важливість впровадження сучасних технологій моніторингу та міждисциплінарного підходу для підвищення ефективності фізичного виховання та збереження здоров’я різних категорій населення.