(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
В статті досліджено вплив об’єму та інтенсивності тренувальних навантажень на показники зменшення маси тіла тхеквондистів 18–21 років. Мета дослідження – визначити вплив обсягу та інтенсивності тренувальних навантажень на величину зниження маси тіла тхеквондистів із застосуванням фітнес додатку для смартфонів Pacer. Дослідженням встановлені сильні кореляційні зв’язки між зниженням маси тіла спортсменів від обсягу тренувальних навантажень r=0,92, при p<0,001 та швидкості зниження маси тіла від інтенсивності тренувальних навантажень r=0,896, при p<0,001. Тхеквондо ВТФ, як і більшість видів єдиноборств структуроване за ваговими категоріями, і серед спортсменів та тренерів є поширеним використання стратегій коригування маси тіла для участі у змаганнях нижчих вагових категоріях. Стратегія зниження маси тіла спортсменів повинна будуватися на аспектах уникнення ризиків шкідливого впливу на організм тхеквондистів. Результати проведеного дослідження впливу обсягу та інтенсивності тренувальних навантажень на величину зменшення ваги тіла спортсмена за допомогою додатку для смартфонів Pacer, дозволяють обрати оптимальний об’єм та інтенсивність тренувальних навантажень, які сприятимуть ефективному управлінню процесом схуднення без шкоди для здоров’я.