(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті розглядається обґрунтування доцільності впровадження елементів ментального фітнесу у тренувальний процес спортсменів, що спеціалізуються у футзалі. Актуальність дослідження зумовлена ​​потребою оптимізації фізичної та психоемоційної підготовки гравців у сучасних умовах високих навантажень та інтенсивного змагального графіку. Традиційно, тренувальний процес у футзалі орієнтований на розвиток швидкісно-силових якостей, витривалості та техніко-тактичної майстерності, однак, менше уваги приділяється розвитку гнучкості та рухливості у суглобах, гармонізації психо-емоційного стану та ефективному відновленню. Завданням дослідження стало вивчення ставлення гравців та тренерів до ментального фітнесу, зокрема, йоги та стретчингу з метою подальшого його впровадження у структуру тренувального процесу команди. У дослідженні взяли участь 43 особа: 22 гравець НФК «Ураган», 15 гравців «Ураган-2-КФВ» та 6 представників тренерського штабу. У роботі використано методи аналізу науково-методичної літератури, педагогічне спостереження, соціологічні (анкетування, бесіда), а також узагальнення та систематизація отриманих даних. Встановлено, що значна частина гравців позитивно оцінює вплив вправ на розвиток координації, гнучкості та уваги на загальний рівень підготовленості. При цьому рівень знання про йогу та ментальний фітнес виявився недостатнім, що вимагає популяризації цієї складової фітнесу. Отримані результати засвідчують потенціал ментального фітнесу у профілактиці травматизму, зниження психоемоційного напруження, підвищення функціональної готовності футзалістів. Обґрунтовано доцільність розробки та впровадження спеціалізованої фітнес-програми з елементами йоги у підготовку спортсменів з урахуванням специфіки футзалу. Очевидно, що впровадження йоги та стретчингу в підготовку футзалістів можуть стати частиною сучасного фітнес-супроводу, формують нову якість фізичної та ментальної готовності спортсменів. Перспективами подальших досліджень є створення програм ментального фітнесу з урахуванням функціонального стану, амплуа гравців та періодизації підготовки.