(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті розглядаються теоретичні засади загальної та спеціальної психологічної підготовки фахівців галузі фізичного виховання і спорту як важливої складової системи навчально-тренувального процесу. Проаналізовано основні психічні якості, що формуються в процесі психологічної підготовки, а також методи їх розвитку залежно від специфіки виду спорту. Охарактеризовані основні розділи психологічної підготовки (загальні основи психологічної підготовки спортсменів; методика побудови процесу психологічної підготовки для налагодження внутрішньо особистісних відносин; відбір, орієнтація, контроль, прогнозування і керування у системі психологічної підготовки спортсменів; поза тренувальні та поза змагальні фактори у системі психологічної підготовки спортсменів). Визначено, що психологічна підготовка представляє собою процес розвитку і вдосконалення значущих проявів психіки спортсмена, які відповідають вимогам тренувальної і змагальної діяльності, це комплексний і цілеспрямований процес формування, розвитку та вдосконалення психічних якостей особистості, які необхідні для досягнення високих результатів у фізичному вихованні та спорті, що охоплює як загальні, так і спеціальні аспекти психічної діяльності, спрямовані на забезпечення ефективної навчально-тренувальної та змагальної діяльності. Охарактеризовано чотири етапи психологічної підготовки. Визначено перспективні напрями вдосконалення психологічної підготовки з урахуванням сучасних науково-методичних підходів.