(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті теоретично і експериментально обґрунтовано вплив занять кросфітом на формування потреби у фізичному самовдосконаленні студентів закладів вищої освіти. Автор звертає увагу на то, що існуюча сучасна система фізичного виховання у закладах вищої освіти має ряд недоліків, а саме навчальними програмами передбачено лише 2 години занять на тиждень для студентів молодших курсів, а для студентів старших кусів фізичне виховання організовано в вигляді факультативних занять в яких приймає участь дуже малий відсоток студентів. Діюча система фізичного виховання студентської молоді призвела до зниження масовості студентського спорту, студенти не проявляють стійкого інтересу до рухової активності і не займаються фізичною культурою самостійно. Відтак назріла потреба в упровадженні інноваційних підходів, здатних підвищити мотивацію молоді до фізичної активності і здорового способу життя. Одним із сучасних перспективних напрямів, що може слугувати таким підходом, є система високо інтенсивних функціональних кросфіт-тренувань. Автором відмічається що вітчизняними науковцями доведено позитивний вплив кросфіт-тренувань на показники фізичної підготовленості студентів та на їх ставлення до занять спортом, в той же час в своїй роботі автор зазначає, що таких досліджень поки недостатньо, зокрема з точки зору довготривалих ефектів та оптимальних методик впровадження кросфіту у вищих закладах освіти. Наше дослідження спрямоване на подальше заповнення цієї ніші – дослідження того, як саме систематичні заняття кросфітом впливають на формування внутрішньої потреби студентів займатися фізичним самовдосконаленням. У статті визначено що проведене дослідження дало змогу всебічно оцінити вплив занять кросфітом на формування потреби фізичного самовдосконалення в студентів ЗВО. Визначено що кросфіт-тренування покращують мотивацію студентів до фізкультурно-спортивної діяльності, задовольняють важливі особистісні потреби – прагнення до саморозвитку, спілкування та досягнення результату.